Wijn en proefkunde
Image default
Wijn

In 6 stappen thuis een wijn en spijs proeverij organiseren

Ben jij samen met je vrienden en/of vriendinnen ook zo dol op een wijn en spijs avond? Dit hoeft helemaal niet duur te zijn en je hoeft er zelfs je huis niet voor uit. Met gemak en wat handige tips organiseer je een wijn en spijs proeverij bij jou thuis. In dit artikel lees je een aantal tips welke wijnen en hapjes zorgen voor een gegarandeerd succesvolle middag of avond.

 

Stap 1: Selecteer het proefpanel 

Natuurlijk is een wijn en spijs proeverij niks zonder goed gezelschap. Het is wel zo handig als het gezelschap bestaat uit mensen die ook kunnen genieten van een goed glas wijn. Wanneer je weet wie langs komen om deel te nemen aan de wijn en spijs avond, dan kun je makkelijker de wijnen afstemmen op het gezelschap. Leuk idee is wanneer iemand een vakantie op de planning heeft staan, dan je de wijn en spijs avond in thema doet van dat land. Zijn jullie voor het gevoel allemaal even op vakantie geweest. 

 

Stap 2: Bepaal het wijn en spijs thema

Een wijn en spijs avond die alle kanten op gaat is een gemiste kans. Beleving staat centraal bij een wijn en spijs avond. Een passend thema draagt bij aan de beleving. Op deze manier creëer je meer samenhang. Zo kun je een thema kiezen op basis van:

 

  • Land: Bekijk wat de populairste wijnlanden zijn en maak een echte wijnreis door dat land. Ook de gerechten of hapjes kun je in stijl afstemmen op het land. 

  • Regio: Misschien is er iemand uit het gezelschap die helemaal fan is van wijn en spijs uit een bepaalde streek. Dit kun je als uitgangspunt kiezen.

  • Druif: Het klinkt misschien een beetje vreemd maar je kunt de wijn en spijs proeverij ook in het teken zetten van een druivenras. De druivenrassen variëren in smaak en kwaliteit. Je kunt ervoor kiezen om één soort druif als thema te gebruiken, ook kun je mengdruiven in de spotlight zetten. 

  • Seizoen: Bij elk seizoen kun je een wijn en spijs avond organiseren. In de zomer kun je gaan voor frisse hapjes en wijnen en in de herfst/winter kun je gaan voor meer kruidige en volle hapjes en wijnen. 

  • Blind proeven: Het is trending dat ieder in het gezelschap 1 fles wijn naar keuze en een bijpassend hapje meeneemt. Door blind te proeven (afplakken van de fles wijn) kun je op basis van je wijnkennis kijken wie van jullie een echte vinoloog is. 

 

Stap 3: Inslaan maar!

Nu is het tijd om te kijken hoeveel je in moet slaan. Het verschilt per gezelschap (en hoeveelheid wijnliefhebbers) hoeveel flessen wijn je nodig hebt. heb je een gezelschap met minder ervaren wijnproevers? Dan zou je 6 tot 8 wijnen kunnen proberen, ook wanneer jullie van plan zijn alles op te drinken en niet uit te spugen. Met een gezelschap van ongeveer 10 personen zou 1 fles voldoende moeten zijn. Krijg je meer ervaren wijnproevers over de vloer? Dan zijn 12 flessen om te laten proeven een mooi uitgangspunt voor een wijn en spijs avond. Je schenkt een bodempje in, dus van één fles kunnen ongeveer 18 personen proeven. 

 

Stap 4: Kies je wijnen

Misschien wel de meest lastige stap. Je hebt een thema gekozen en je wilt wel een bepaalde samenhang creëren. Heb je een land of regio als thema gekozen? Dan heb je het iets makkelijker. Kies een aantal verschillende wijnen en smaakprofielen uit die regio en kijk welke spijs hier goed bij past. Dit geeft jullie een goede kans om de verschillende soorten met elkaar te vergelijken. 

Ook kun je op basis van druif verschillende wijnen kiezen van dezelfde druif of zelfs verschillende landen die dezelfde druif gebruiken. Ook kun je op veel verschillende sites inspiratie vinden. Je bent vrij om te experimenteren en wie weet vind je een pareltje wat jullie nieuwe favoriete wijn gaat worden.

 

Stap 5: Wijn en spijs volgorde bepalen

Om je wijn en spijs avond tot een groot succes te maken is het aan te raden om een logische volgorde te gebruiken voor je wijnproeverij. Zo weet je dat smaken niet met elkaar gaan botsen en je het maximale eruit kunt halen. Dit zijn een paar basisregels die je kunt gebruiken bij het bepalen van de volgorde:

  • Van licht naar zwaar

  • Van wit, naar rosé, naar rood

  • Van jong naar oud

  • Van koud naar warm

Denk van te voren na op welke temperatuur je de wijnen het beste kunt serveren. Zo is de beste serveertemperatuur voor zoete witte en mousserende wijnen tussen de 6-8 graden celcius. Serveer je lichte of volle witte wijnen? Hanteer dan een temperatuur tussen de 8-14 graden celcius. Maar de koelkast staat kouder? Geen paniek. Een fles warmt snel op. Zet je fles wijn een kwartier voor serveren uit de koelkast om deze op de juiste temperatuur te krijgen. Een rode wijn komt het beste tot zijn recht tussen de 12-17 graden celsius. 

 

Stap 6: Klaarzetten maar

Alles is geregeld. Zorg dat de wijn en spijs elementen klaar staat zodat de gasten niet te lang hoeven te wachten. Daarnaast is het handig om de volgende spullen vast klaar te zetten op tafel: 

  • Zorg dat er voldoende glazen op tafel staan en dat deze groot genoeg zijn om de wijn doorheen te laten ‘walsen’.

  • Tafelkleed zodat er ook gemorst kan en mag worden. Wil je dat de wijn extra goed uit de verf komt? Kies dan voor een wit tafelkleed.

  • Karaf met water. Zo kun je tussendoor even de smaak neutraliseren en soms is het prettig om even tussen de wijn rondes door af te blussen. 

  • Wil je er een professionele proeverij van maken? Zorg dat er dan ook een spuugbak klaarstaat zodat het gezelschap ook meer combinaties kan proeven.

 

https://www.vinify.nl/wijn-spijs